brasserie

Bier/wijn bij pizza. Welke is er geschikt voor?

Bier/wijn bij pizza. Welke is er geschikt voor?

Als je deze vraag aan een Italiaan zal stellen, dan zul je waarschijnlijk veelal het antwoord ‘bier’ krijgen. Van oudsher drinken Italianen bier bij Pizza.

De voornaamste reden dat er bij Pizza veelal bier wordt gedronken, is omdat niet alle wijnen even goede vrienden zijn met bijvoorbeeld tomaten (zuur) of vette kazen.

Ben jij een wijnkenner, dan weet je dat er ook wijnen zijn die het juist uitermate goed doen bij Pizza. Daarom ontstaat er dan ook regelmatig verwarring; Drink je bij een Pizza nou bier of wijn?

Pizza en bier, of Pizza en wijn?

Volgens traditie wordt er dus door de meeste Italianen, bier gedronken bij de pizza. Deze traditie komt overigens niet van de Italianen zelf, maar van oude Egyptenaren.

Desalniettemin wordt er ook vandaag nog, door veel Italianen de voorkeur gegeven aan bier bij Pizza, in plaats van wijn. Waar (rode) wijn gevoelig kan zijn voor zuur en vet, kan bier hier beter tegen.

Het gaat dus voornamelijk om de combinatie rode wijn, vette kaas en (zure) tomaten. Dit betekent dat er ook wijnen zijn die wel pizza passen! Sterker nog, er bestaat al een eeuwenoude relatie tussen wijn en pizza! Zo werden Pizzeria’s (voornamelijk) in Napels bijvoorbeeld, meestal geopend naast een taverne, of andersom.

Of jij zelf kiest voor een biertje of een glas wijn bij de pizza, ligt dus meer aan je eigen smaak. Sommige mensen houden niet van bier. Je hoeft dan ook niet opeens bier te gaan drinken omdat je pizza eet.

Welke wijn kan ik drinken bij pizza?

Over rode wijn kunnen we heel kort zijn; Bestel geen volle rode wijn als je van plan bent om pizza te eten. Zeker nier als deze pizza rijk belegd wordt met vette kaas bijvoorbeeld.

Wil je per se een rode wijn bij de pizza? Kies dan voor een licht belegde pizza, welke je kunt combineren met bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon.

Veiliger zit je met een witte wijn bij pizza. Deze wijn kan over het algemeen beter tegen zuur en vet.

Tip: Probeer bij een groentepizza eens Prosecco!

Een wijn die bij uitstek goed past bij een klassieke Margherita pizza, is een geurige, zachte rosé.

Met een (jonge) Siciliaanse wijn zit je meestal ook goed in combinatie met een pizza.

meer te weten komen

Pizza Calzone

Bambino Pizza

Napoletana